Jak wyczyścić piekarnik i grill? Poznaj 3 najpopularniejsze metody!
Przypalony, zwęglony tłuszcz i brud to najczęstsze problemy, z którymi borykamy się używając piekarnika czy grilla. Dodatkowym kłopotem jest fakt, że zwykle brud ten zasycha i przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, gdy przymierzamy się do pieczenia. Wówczas potrzebna jest ekspresowa pomoc, z użyciem czegoś więcej niż płynu do mycia naczyń. Sprawdź 3 sprawdzone sposoby na to, jak wyczyścić piekarnik i grill.
Metoda pierwsza - soda oczyszczona
Z pewnością masz ją wśród przypraw w kuchennej szafce. Jest tania, bezpieczna i skuteczna. Stosowały ją nasze babcie, kiedy w sklepach nie było jeszcze tylu specjalistycznych środków do czyszczenia. Chodzi oczywiście o sodę oczyszczoną. Jej działanie jest niezwykle wszechstronne - od spulchniania ciast i innych wypieków, przez nabłyszczanie srebra czy stali i usuwanie brudu, aż po eliminację brzydkich zapachów. Jeśli brud w piekarniku lub na ruszcie grilla nie jest zbyt duży i stary, ten biały proszek z pewnością poradzi sobie również z nim.
Jak używać sody do czyszczenia piekarnika i grilla?
Aby wyczyścić piekarnik lub grill wystarczy, że na wilgotną gąbkę nasypiesz nieco sody i rozprowadzisz ją po zabrudzonej powierzchni, a następnie dasz jej podziałać (warto odczekać kilka minut po nałożeniu, żeby „weszła” w brud i tłuszcz). Po chwili przetrzyj mocniej ruszt, kratkę lub szybę i dokładnie spłucz lub przetrzyj wilgotną ściereczką z mikrofazy (soda lubi zostawiać biały osad). Dzięki takiemu zabiegowi, piekarnik lub grill będzie nie tylko czysty, ale także błyszczący. Opisana metoda jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, a urządzenie po umyciu i ponownym rozgrzaniu nie wydziela żadnego chemicznego zapachu. Wręcz przeciwnie - soda niweluje odór i nieprzyjemną woń (np. przypalonego jedzenia). Jeżeli zabrudzenia są zbyt silne, możesz wypróbować drugą z metod.
Polecane produkty
Metoda druga - pomieszaj sodę, ocet i płyn
Jeśli zabrudzenie jest starsze, a warstwa tłuszczu grubsza, możesz wypróbować inną metodę z użyciem kilku składników, które z pewnością posiadasz w kuchennej szafce. Chodzi o sodę, ocet i płyn do mycia naczyń. Można wykonać z nich ekologiczną pastę, której skuteczność będzie znacznie większa niż samej sody.
Jak wykonać miksturę z sody, octu i płynu do mycia naczyń?
Połącz w miseczce około 5 łyżeczek sody, 5 łyżeczek octu i kilka kropel ulubionego płynu do mycia naczyń. Nabierz odrobinę gotowej pasty na gąbkę i czyść zabrudzoną powierzchnię. Aby wzmocnić efekt, warto zostawić naszą czyszczącą miksturę na kilkanaście minut na ruszcie czy płycie piekarnika i po jakimś czasie pocierać brud, aż do momentu rozpuszczenia go i uzyskania czystości oraz połysku. Po zakończonym zabiegu należy wypłukać czyszczoną powierzchnię letnią wodą lub przetrzeć wilgotną ściereczką.
Opisana metoda jest bezpieczna, choć trzeba uważać - w czasie połączenia sody i octu zachodzi reakcja chemiczna, która sprawia, że mikstura bardzo się pieni. To naturalne zjawisko, które może dawać specyficzne efekty zapachowe. Są one jednak tylko chwilowe i po kilku minutach woń znika. Ten naturalny sposób może nie zdać egzaminu w przypadku mocno przypalonego tłuszczu. Wówczas, by piekarnik ponownie lśnił jak nowy, warto zastosować najskuteczniejszą, trzecią metodę.
Metoda trzecia - użyj specjalistycznego środka czyszczącego
Jeśli nie lubisz bawić się w chemika lub po prostu potrzebujesz szybkiego i skutecznego rozwiązania, postaw na specjalistyczne środki chemiczne do czyszczenia piekarnika i grilla. Są one także dobrym rozwiązaniem w przypadku czyszczenia urządzeń w branży gastronomicznej, gdzie potrzeba znacznie silniejszych i wydajniejszych preparatów.
Skuteczny preparat do czyszczenia piekarnika i grilla
Jednym z tego typu środków jest specjalistyczny preparat Clinex Grill, którego zadaniem jest usuwanie trudnych zabrudzeń, takich jak: zapieczony tłuszcz, dym lub przywarte do powierzchni zabrudzenia. Jego mocną stroną jest zastosowanie technologii aktywnej piany, która świetnie radzi sobie w trakcie czyszczenia rusztów, grillów, piekarników, płyt grzewczych, rożna, kuchenek, patelni czy komór wędzarniczych.
Preparat Clinex Grill jest produktem gotowym do bezpośredniego zastosowania - nie trzeba go rozcieńczać. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelkę i rozpylić płyn na brudną czy zatłuszczoną powierzchnię. Nie może być ona jednak gorąca - przed czyszczeniem powinna zostać ostudzona. Wystarczy kilka psiknięć, gąbka i szmatka, aby dokładnie domyć dowolną powierzchnię. Po około minucie preparat rozpuszcza nawet silny brud. Kiedy pozbędziemy się go całkowicie, czyszczony przedmiot należy dokładnie spłukać wodą, a następnie osuszyć jednorazowym ręcznikiem papierowym.
Chociaż preparat ma bardzo silne działanie, nie powoduje on uszkodzeń nawet emaliowanych powierzchni. Nie powinien być on jednak używany do czyszczenia materiałów, które są odporne na działanie alkaliów.
Jak wyczyścić piekarnik i grill - gdzie kupić dobry środek chemiczny?
Preparat Clinex Grill to jeden z przykładowych płynów do czyszczenia piekarników i grillów dedykowanych branży gastronomicznej. Pozwala on szybko i bez dodatkowego wysiłku całkowicie doczyścić nawet najbardziej przypalone powierzchnie. W naszej ofercie znajdziesz także inne preparaty do czyszczenia piekarnika i grilla, idealne zarówno do domu, jak i profesjonalnej kuchni w restauracji lub małej gastronomii.
Warto również zapoznać się z naszymi publikacjami na temat:
Jaką chemię gospodarczą wybrać do domu?
Higiena w kuchni restauracyjnej - chemia dla gastronomii
porady?
do nas dzwonić
można do nas pisać